Francuskie pakieciki z warzywami

Francuskie pakieciki z warzywami

I tak jak pisałam na kolację były pakieciki warzywne.

 

Dedykuję je Agnieszce:)

...a podpis podpatrzony NA .

 

 

 

Składniki:

2 duże ziemniaki
3 spore  marchewki
1 szklanka brukselki
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 opakowanie ciasta francuskiego
białko z 1 jajka - rozmemłane widelcem


na sos czosnkowy:

200 g jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

szczypta majeranku

pieprz, słodka papryka do smaku

 

 

 

Nagrzej piekarnik do 200 oC.

Ziemniaki i marchewki ugotuj razem ze skórką, w lekko osolonej wodzie.

Obierz je po ugotowaniu i wystudzeniu.

Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, w osobnym garnku.

Przełóż wszystkie  warzywa do miski, przypraw pieprzem i rozgnieć na puree.

Wlej na patelnię oliwę i poczekaj, aż się rozgrzeje.

Wrzuć warzywne purée, dodaj masło i podsmaż na średnim ogniu, cały czas mieszając.

Dopraw  pieprzem i słodką papryką.

  Ciasto francuskie rozłóż na blacie i pokrój na 8 kwadratów.

Na środek każdego połóż kupkę purée. 

Przykryj ciastem tak, żeby wszystkie cztery rogi kwadratu zlepiły się na środku.

Posmaruj po wierzchu białkiem.

Takie pakieciki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut.

Gdy ciasto sie bedzie piekło zrób sos czosnkowy:

wymieszaj jogurt, majonez, rozgnieciony czosnek, dopraw majerankiem i pieprzem.

Pakieciki podaj z sosem.

 

 

pakieciki

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz