Fasolowa po toskańsku

Fasolowa po toskańsku

Zupa na chłodniejsze dni,

ale gdy dodacie mięte na cieplejsze też sie nada:)

 

Składniki:

 

 

 1/2 bochenka ciabatty

3 łyżki oliwy

 3 posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

 2 puszki (800g) kawałków pomidorów z puszki

 600 ml wywaru z warzyw

400 g. czerwonej fasoli z puszki

 czarny pieprz

 świeża bazylia do przybrania

(ja dałam suszoną + miętę)

 

 

 

 

Piekarnik nagrzej do 150 o C.

Ciabatę pokrój w kostkę i susz na blasze w piekarniku,

przy uchylonych drzwiczkach,

przez około 10 minut.

  

Oliwę rozgrzej w garnku,

dodaj cebulę i podsmaż ją na złoto.

Dodaj do niej czosnek.

Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj.

Następnie dodaj fasolę, pomidory i wywar.

Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 2 minuty.

Dopraw do smaku.

 Zupę podawaj z bazylią i / lub mietą

oraz posypaną ciabatą.

Jeżeli używasz świeżej bazylii,

udekoruj nią zupę na końcu.

 

 

Smacznego!

 

Przepis podpatrzony u Zielonego Koperka .

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka