Farinata z rydzami i jajkami przepiórczymi

Farinata z rydzami i jajkami przepiórczymi

Rydze.

Hm...ja za grzybami nie szaleję,

może odrobinkę za kanią,

ale poza tym to nieszczególnie.

Jednak ta propozycja to ukłon w stronę mojego Męża.

Spróbujcie koniecznie!

(jeżeli lubicie rydze ;)

 

Oczywiście bez glutenu!

 

Składniki:

 

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

4 łyżki oliwy extra vergine

pieprz

około 100 rydzów
(przebranych i oczyszczonych)

1/2 cebuli

8 jajek przepiórczych

gałązka rozmarynu
(może być suszony, szczypta)

kilka gałązek tymianku
(także może być suszony)

 

   
    Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i wymieszaj.

Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek.

Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego.

Dopraw pieprzem.

Przykryj miskę i odstaw na 30 minut - 1 godzinę.

Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki),

posiekane listki rozmarynu oraz listki tymianku i wymieszaj.

Do piekarnika włóż patelnię (ja użyłam wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy)

i rozgrzej piekarnik do 240oC

Posiekaj cebulę w cienkie półtalarki.

Jajka rozbij do miseczki.

Wyjmij patelnię (tortownicę) z piekarnika, natłuść ją odrobiną oleju i wlej ciasto.

Na całej powierzchni farinaty rozrzuć cebulę oraz poukładaj pokrojone na małe części rydze, dociskając je trochę.

Przy pomocy łyżeczki porozkładaj na powierzchni jajka przepiórcze.

Wstaw patelnię (tortownicę) do piekarnika na około 20 minut.

Gotową farinatę skrop oliwą.

 

Oryginalny przepis znajdziecie TU

 

 

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz