Farinata Trzy Sery z pistacjami

 Farinata Trzy Sery z pistacjami

Szymona nikomu przedstawiać nie trzeba.

Kolejny raz robię coś z jego przepisu.

Ta cienka "pizza" jest fenomenalna!

 

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

4 łyżki oliwy extra vergine

około 100 g dobrej mozzarelli

około 50 g dojrzałego lub pół dojrzałego sera do starcia na tarce

około 50 g miękkiego koziego sera

2 gałązki rozmarynu

trochę podsuszanego tymianku

2 garście pistacji

pieprz

 

 

 

 

 Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki).

Wymieszaj.

Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj delikatnie, by uniknąć ewentualnych grudek.

Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego.

Dopraw pieprzem.
 Przykryj miskę i odstaw na 1-2 godziny.

 Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki) i wymieszaj.

 Do piekarnika włóż patelnię (dostosowaną do używania w piecu,

ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego;) ) i rozgrzej piekarnik do 240oC

Twardszy ser zetrzyj na tarce, dodaj do niego pokruszony na kawałki ser kozi.

Dodaj posiekane listki rozmarynu, tymianek oraz grubo zmiażdżoną w moździerzu garść pistacji.

Całość wymieszaj.

Mozzarellę pokrój w plastry.

 Wyjmij patelnię z piekarnika, natłuść ją niewielką ilością oleju i wlej ciasto.

Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli i rozsyp pozostały ser wymieszany z ziołami i orzechami.
Wstaw patelnię do piekarnika na 15-20 minut – aż ser ładnie się zrumieni.

Gotową farinatę skrop oliwą i posyp garścią grubo posiekanych lub lekko zmiażdżonych w moździerzu pistacji.

 

farinata

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka