Falafel

Falafel

Często jadacie ciecierzycę?

Ja nie gdyż nie bardzo mi smakuje.

Jednak w tej wersji jest pyszna

i jak na razie to jedyna wersja w której ją przyjmuję!

 

 

 

 

Składniki:

 

450 g ciecierzycy


1 duża cebula


5 ząbków czosnku


2 garście poszatkowanej natki pietruszki


1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego


łyżeczka soli


pół łyżeczki ostrej papryki


1 łyżeczka słodkiej papryki


1,5 łyżeczki kminu


sok z 1 cytryny


4 łyżki mąki pszennej


2 jajka


olej do smażenia


kasza kukurydziana do obtoczenia

(u mnie płatki kukurydziane zmiksowane na grubszy wiór)

 

 

 

Ciecierzycę mocz około 12 godzin,

a potem odsącz i zblenduj.

Cebulę pokrój w piórka,

a czosnek w kostkę,

Dodaj je razem z jajkiem, przyprawami i sokiem do ciecierzycy.

Zmiksuj wszystko na niezbyt jednolitą masę.

Dodaj natkę, mąkę  i dokładnie wymieszaj.

 

Mokrymi dłońmi formuj małe kuleczki,

obtocz je w kaszy kukurydzianej

i smaż z każdej strony, do złotego koloru,

na rozgrzanym oleju.

 

Falafel

 

Przepis podejrzany u Krew i mleko

Kuchnia,

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka