Duńskie kanapeczki ze śledziem w pomidorach

Duńskie kanapeczki ze śledziem w pomidorach

Pyszne kanapeczki ze śledzikiem,

które polecam też na mecze do wódeczki

( szczególnie polecam na mecz

Polska : Rosja ;)

 

 

 

Składniki:

 

350 g solonych filetów śledziowych

2 duże ugotowane na twardo jajka

1/2 czerwonej cebuli

+ łyżka posiekanej cebuli

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2  łyżki octu z czerwonego wina

1/2 łyżki wytrwanego sherry

(moim zdaniem można pominąć)

szczypta gałki muszkatałowej

bądź białego pieprzu

szczypta sproszkowanego ziela angielskiego

4 duże  kromki chleba żytniego

2 łyżki masła ( ja pominęłam)

4 gałązki koperku

 

 

 

 

Śledzie mocz w wodzie przez 15 minut, osącz,

osusz i pokrój w kostkę około

2,5 cm.

Jajka obierz i pokrój w plasterki.

Cebulę pokrój w krażki.

 

Śledzia połącz z łyżką posiekanej cebuli,

koncentratem, octem sherry, gałką muszkatałową

i zielem angielskim.

 

Kromki chleba posmaruj masłem

i rozłóż na nie śledzia,

przykryj każdą 3 plasterkami jajka,

kilkoma krążkami cebuli i gałązkami koperku.

 

duńskie kanapeczki

 

Smacznego!

 

 

Przepis inspirowany Shape'm 01/2011.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz