Drożdżówki z budyniem i owocami

Drożdżówki z budyniem i owocami

Koniec lata się zbliża,

ale cieszmy się dopóki jeszcze ciepłe dni są z nami.

Ja postanowiłam skorzystać z malin i winogron,

które podarowała mi moja mamusia.

Te drożdzówki zostaną z nami na zawsze

i będę je robiła często!

 

 

 

 

Składniki:

 

2 szklanki mąki + 2,5 łyżki mąki

50 g masła

160 ml mleka

20g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

1 jajko

szczypta soli

1/3 łyżeczki oliwy z oliwek

 

+ małe opakowanie malin i 1 łyżeczka cukru

+ 2 garści ciemnego winogrona

+ budyń (zrobiony wg instrukcji na opakowaniu)

+ cukier puder do posypania bułeczek

 

 

 

 

 

Drożdże rozpuść w cieplutkim mleku.

Dodaj 2,5 łyżki mąki i cukier.

Odstaw w ciepłe miejsce by drożdże się spieniły

(około 15-20 minut).

 

Masło rozpuść w rondelku i ostudź.

 

Rozczyn połącz z masłem, 2 szklankami mąki, jajkiem i solą.

Zagnieć gładkie ciasto, trwa to około 10 minut.

Gdy ciasto jest już gładziutkie utwórz z niego kulę

i włóż do miseczki nasmarowanej oliwą z oliwek.

Odwróć na drugą stronę.

Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około godzinę

do wyrośnięcia.

 

Maliny wrzuć do szklanki i łyżeczką rozgnieć je.

Dodaj cukier.

 

Winogrona umyj i osusz.

 

Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.

 

Ciasto po wyrośnięciu zagnieć jeszcze raz i podziel na 10 części.

Z każdej części utwóż jajowatą formę i ją rozwałkuj.

na środku ułóż budyń, maliny i winogrona (możesz tworzyć swoje mixy;)

Ciasto złóż na pół a rogi zwiń do środka.

Zwiniętą częścią do dołu ułóż bułeczki w blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

Odczekaj około 40 minut do momentu w którym bułeczki jeszcze urosną

i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 oC  na 20 - 30 minut.

Jak już będa lekko(!) brązowe wyjmij je, posyp cukrem pudrem i podawaj!

 

 

 

 

 

drożdżówki z budyniem i owocami

Smacznego!

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz