Drożdżowe rożki z jabłkami

Drożdżowe rożki z jabłkami

Widząc rano za oknem deszcz postanowiłam upiec rożki

i wiecie, że już od samego postanowienia wyszło słonko?;)

Rożki wyszły fenomenalnie i z 16 ....zostały tylko 3!

Przepis podejrzałam u Babeczki.

(lekko zmodyfikowany)

 

 

 

Składniki na 16 rożków:

 

2,5 szklanki mąki

2 jajka

2 czubate łyżki cukru

3/4 szklanki mleka

80g masła

 

 

Do środeczka:

8 dość małych jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

łyżka miodu

2 łyżeczki soku z cytyny

 

 

 

 

Umyte i obrane jabłka pokrój na maleńkie kawałeczki, wyrzucając ogryzek.

Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z miodem i przyprawami.

 

 

 

Drożdże wymieszaj z połową mleka i cukrem (mleko musi byc letnie)

i odstaw na 20 minut.

Odziel białka od żółtek.

Do rondelka wlej pozostałe mleko,

i włoż masło, gotuj mieszając do rozpuszenia masła,

pozwól by troszeczkę przestygło (około 5 minut).

Do misy przesiej mąkę i wymieszaj z odstałymi drożdzami,

żółtkami, mlekiem z masłem

i wyrób gładkie ciasto.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

(około godzinę).

Gdy ciasto wyrośnie wyjmij je i wyrób ponownie.

Rozwałkuj dość cienko

i wycinaj kwadraty ( 10 x 10 cm)

i nakładaj przygotowane jabłka.

Rogi zlep tak by powstał trójkąt.

 

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

(ostatecznie możesz posmarować blachę margaryną)

pozostawiając odstępy.

 

Odstaw do napuszenia na około 20 minut,

a po tym czasie posmaruj je lekko ubitym białkiem z łyżką wody.

 

Piecz w temperaturze 190 o C około 20 - 30 minut,

do zarumienienia.

Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka