Domowy syrop czekoladowy

Domowy syrop czekoladowy

Uwielbiam wszystko co czekoladowe.

Po prostu nie mogę się powstrzymać przed piciem, jedzeniem, smoktaniem, gryzieniem...wszystkiego co czekoladowe.

Jednak ten syrop nie trafił w mój gust.

Zbyt rzadki i zbyt ...tłusty (?).

Jednak jak wszystko to kwestia, właśnie gustu.

 

Najlepszy moim zdaniem z naleśnikami z nadzieniem twarogowo - malinowym:)

 

 

Składniki:

2/3 filiżanki kakao, gorzkiego

1.5 filiżanki wody

2 filiżanki cukru

łyżeczka esencji waniliowej

szczypta soli

karafka lub słoiczek do przechowywania

 

W garnuszku rozprowadź kakao w wodzie i postaw na gaz.

Podgrzej chwilkę, do momentu rozpuszczenia się kakao.

Wsyp cukier i gotuj kilka minut, aż delikatnie zgęstnieje ( ja gotowałam około 7 min).

Następnie dodaj sól, wlej esencję, pomieszaj i zdejmij z ognia.

Gdy przestygnie przelej do karafki bądź słoiczka.

Przechowuj w lodówce do 3 tygodni.

Smacznego!

 

syrop czekoladowy

 

 

Źródło: Russkaya

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka