Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Przepis pochodzi z książki O. Smile

"Przetwory",

to ona mnie w tym roku motywuje do ..."słoiczkowania".

 

Masło orzechowe jest totalnie orzechowe i jak dla mnie i moich domowników za słone

(może moje orzeszki były za słone?),

w sumie musiałam od siebie dołożyć 4 łyżeczki cukru pudru.

 

Nadaje się na bułeczki, do wafli, naleśników

a także...do tradycyjnego jedzenia go łyżeczką;)

 

 

Składniki na 3 malutkie słoiczki:

 

300g orzeszków ziemnych

4 łyzki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

+ ja dodałam 4 łyżeczki cukru pudru

 

 

 

Podsmaż orzeszki na goracej patelni.

Jeszcze ciepłe przełóż do miksera, dodaj sól,

cukie i olej (ewentualnie cukier puder).

Miksuj na najwyższych obrotach

do czasu, aż uzyskasz gładką masę .

Przełóż do słoików i przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

Krem orzechowy

 

Na facebooku byłam pytana o to czy to taki sam krem,

który jest w kinder bueno -  moim zdaniem jest zupełnie inny!

Kuchnia, Strona Główna

6 komentarzy

Zostaw swój Komentarz