Domowe hot-dogi w cieście drożdżowym

Mój Mąż uwielbia hot - dogi, ale najbardziej te prawdziwe
(bez warzyw i innych dziwnych rzeczy w środku),
dlatego te pomimo ciasta drżdżowego podobiły jego serce:)
To moje pierwsze udane ciasto na drożdzach, które wyszło idealnie!
Składniki na 6 sztuk:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
25 g drożdźy
6 parówek
6 plastrów żółtego sera tostowego
ziarna sezamu do posypania
rotrzepane jajko do posmarowania
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób gładkie elastyczne ciasto.
Odstaw przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie, ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 6 części a z każdej zrób owalnego placuszka o długości ciut większej od parówki.
Na każdym placuszku ułóż żółty ser .
Na to ułóż parówkę i dokładnie zlep ciasto dookoła.
Lekko zroluj i ułóż łączeniem na spód na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na ok. 20 minut do napuszenia.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Każdego hot-doga nasmaruj jajkiem i posyp sezamem.
Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.
Podawaj ciepłe.
Smacznego :)
1 komentarz
moje pasje
cieszę się że smakowało :) Pozdrawiam :)
Zostaw swój Komentarz