Domowe hot-dogi w cieście drożdżowym

Domowe hot-dogi w cieście drożdżowym

Mój Mąż uwielbia hot - dogi, ale najbardziej te prawdziwe

(bez warzyw i innych dziwnych rzeczy w środku),

dlatego te pomimo ciasta drżdżowego podobiły jego serce:)

 

To moje pierwsze udane ciasto na drożdzach, które wyszło idealnie!

 

 

Składniki na 6 sztuk:

2,5 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki wody

2 łyżki oleju

1 jajko

1 łyżeczka soli

25 g drożdźy

 

6 parówek

6 plastrów żółtego sera tostowego

ziarna sezamu do posypania

rotrzepane jajko do posmarowania

 

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób gładkie elastyczne ciasto.

Odstaw przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.

Po tym czasie, ciasto wyłóż na stolnicę i podziel  na 6 części a z każdej zrób owalnego placuszka o długości ciut większej od parówki.

Na każdym placuszku ułóż żółty ser .

Na to ułóż parówkę i dokładnie zlep ciasto dookoła.

Lekko zroluj i ułóż łączeniem na spód na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw na ok. 20 minut do napuszenia.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Każdego hot-doga nasmaruj jajkiem i posyp sezamem.

Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.

Podawaj ciepłe.


Smacznego :)

 

 

Źródło

Kuchnia,

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz