Domowa chińszczyzna

Domowa chińszczyzna

Uwielbiam kubeczki chińskie.

Mogłabym je jeść conajmniej co weekend.

Kiedyś w moim mieście przy dworcu PKS było okienko w bloku gdzie sprzedawano najlepsze kubeczki.

Nigdy potem nic tak dobrego nie jadłam.

Więc jak u Yummy ujrzałam ten przepis pomyślałam, że nie mam nic do stracenia.

...i zyskałam.

To właśnie mój chiński kubeczek.

Może nie w 100%, ale tak pyszny, że nie oddam go nikomu;)

 

 

Składniki:

ryż parboiled

ok. 300 g piersi z kurczaka

mrożony mix warzyw chińskich

sos sojowy ciemny

curry

mielona ostra i słodka papryka

imbir

sól - ja nie dodałam

oliwa z oliwek

 

 

Umytego i oczyszczonego kurczaka pokrój na kawałki.

Wrzuć do miski, zalej kilkoma łyżkami sosu sojowego - u mnie 5 łyżek, dodaj po jednej łyżeczce ostrej i słodkiej papryki i pół łyżeczki imbiru (ewentualnie soli).

Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Ryż opłucz, zalej wodą (mniej więcej 2 razy więcej wody niż ryżu, najlepiej odmierz szklanką, na 1 szklankę ryżu - 2 szklanki wody),

dodaj łyżkę curry, zamieszaj, odstaw na pół godziny.

Następnie dodaj łyżeczkę soli (ewentualnie) i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy ryż wciągnie całą wodę.

W woku ( bądź głębokiej patelni )rozgrzej kilka łyżek oliwy, usmaż na niej kurczaka.

Następnie wrzuć całą torebkę warzyw do dań chińskich (450 g) wymieszaj i smaż pod przykryciem kilka minut.

Dopraw papryką ostrą i słodką, curry, imbirem i odrobiną soli - jeżeli musisz.

Ryż możesz lekko opłukać, dodaj do warzyw z kurczakiem.

Dokładnie wymieszaj, smaż kilka minut.

Jeśli trzeba, dodatkowo doprawić.

 

SMACZNEGO!

 

 

domowa chińszczyzna

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka