Czosnkowe chlebki Naan

Czosnkowe chlebki Naan

Przepis od Kasi.

Bardzo pyszne, możecie zjeść je tak po prostu,

a możecie potraktować je jako bardzo cienkie bułki czosnkowe

i zrobić kanapki:)

 

 

Składniki na 6 chlebków:

 

 320 g mąki pszennej

 125 ml ciepłego mleka

 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

 1 łyżka oliwy

 7 g suchych drożdży (instant)

 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

 

 2 pełne łyżki stopionego masła

 6  drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku

 

 

Drożdże i sól połącz z mąką.

Wszystkie składniki na ciasto  (suche oraz mokre) włóż do miski i zagniataj około 6-7 minut.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Blachę z piekarnika   wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 6 kulek,

każdą spłaszcz ręką na podsypanej mąką stolnicy.

W środku placek powinien być cieńszy, a naokoło grubszy. 

Wierzch posmaruj stopionym masłem

  ( ostatecznie może być też masło nie stopione, bardzo miękkie)

i posyp posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje,

włóż na blachę placki zachowując między nimi odstęp ( najlepiej robić to na 2 razy po 3 ).

Piecz do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut).

 

 

Smacznego!

 

 

chlebki naan

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz