Czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

To już drugie moje tego typu ciasto,

ale mogę z czystym sercem powiedzieć,

że to jest o wiele lepsze!

Dopóki ciepłe jest bardzo musowe,

a później mokre i rozpływajace się w ustach:)

 

Przepis podpatrzony u Bistro mamy

 

 

 

Składniki:

(ja robiłam w blaszce:22x35 cm)

 

 

115 g miękkiego masła

1/2 szklanki oleju

250 g drobnego cukru do wypieków

cukier waniliowy 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jajka lub 3 mniejsze

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

60 g kakao

2 szklanki cukinii / kabaczka startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)

60 g posiekanej gorzkiej czekolady

 

Masło zmiksuj na puszystą masę.

Dodawaj stopniowo olej i nadal miksuj.

Dodaj cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i sól.

Następnie po kolei wbijaj jajka, nie przestając miksować.

Dodawaj mąkę na przemian ze śmietaną, ciągle miksując.

Dodaj kakao.

Na końcu dodaj cukinię, posiekaną czekoladę  i razem wymieszaj..

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Przelej do niej ciasto.

Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut ,do tzw. suchego patyczka.

 

Upieczone ciasto wyjmij i wystudź.
Czekoladowe ciasto z cukinią
Kuchnia,

3 komentarze

Zostaw swój Komentarz