Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Co czekoladowe i truskawkowe

musi pojawić się na moim stole.

Mimo, że kupiłam wczoraj też

czereśnie to one nie miały

szans wylądować w cieście, ale

za to w czekoladowym cieście

wylądowały truskawki.

 

Przepis Dorotus

 

 

Składniki:

 

500 g mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki kakao

130 g drobnego cukru do wypieków

20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych

2 duże jajka

100 g masła, roztopionego

310 ml mleka

100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej

100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej

ok. 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

(uważam, że 650 g wystarczy spokojnie)

 

 

Do większego naczynia przesiej mąkę, kakao i sól.

Dodaj cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrób rozczyn).

Dodaj roztrzepane jajka, masło i mleko.

Wymieszaj do połączenia, następnie wyrób do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta

(ciasto na tym etapie będzie dość luźne,

nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem).

Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodaj do niego posiekane drobno obie czekolady.

Uformuj z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie),

oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem

i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości

(przez około 60 - 90 minut).

Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia

(samo dno).

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, rozwałkuj, lekko podsyp mąką i wyłóż na dno formy.

Na ciasto wyłóż truskawki, rozcięciami ku górze.

Odstaw do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem posyp kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć, lekko przestudzić, podawaj pokrojone.

 

Czekoladowa kruszonka:

150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
150 g zwykłego białego cukru
3 łyżki cukru demerara
110 g mąki pszennej
2 łyżki kakao

 

Wszystkie składniki umieść w naczyniu.

Wyrób między palcami na kruszonkę.

W razie konieczności dodaj 1 - 2 łyżki mąki pszennej.

 

 

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz