Czekoladowe ciasto

Przepis kiedyś usłyszałam w tv a potem sprawdziłam w necie i okazało się, że jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson.
Ciasto jest przepyszne, słodkie i pachnące.
Polecam dla smakoszy czekoladowych wypieków:)
Składniki:
200 g mąki
60 g kakao
200 g cukru
pół łyżeczki sody
180 g masła (temp. pokojowa)
2 jajka (temp. pokojowa)
80 ml śmietany (temp. pokojowa)
125 ml wrzącej wody
1,5 łyzki ekstraktu z wanilii
200 g czekoladowych drobinek
Syrop:
1 łyżeczka kakao
100 g cukru
125 ml wody
30 g startej czekolady, do posypania
Do miksera włóż mąkę, kakao, masło, jajka, śmietanę, sodę, cukier i ekstrakt.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dolewaj po trochy wody, cały czas miksując.
Dodaj czekoladowe drobinki i wymieszać.
Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą blaszki
(wymiary mojej blaszki to: 8 x 22 cm )
Piec ciasto w temperaturze 170 oC przez godzinę, do suchego patyczka
(moga jednak pozostać na patyczku czekoladowe drobinki)
Kilkanaście minut przed końcem pieczenia przygotuj syrop:
Zagotuj wodę w małym garnuszku razem z kakaem i cukrem.
Gotuj przez kilka minut do momentu w którym syrop będzie klejący i nie będzie już znaku cukru.
Ciepłe ciasto polać syropem.
Gdy ciasto ostygnie posyp je startą czekoladą.
Smacznego!
Zostaw swój Komentarz