Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto

Przepis kiedyś usłyszałam w tv a potem sprawdziłam w necie i okazało się, że jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson.

Ciasto jest przepyszne, słodkie i pachnące.

Polecam dla smakoszy czekoladowych wypieków:)

Składniki:

200 g mąki

60 g kakao

200 g cukru

pół łyżeczki sody

180 g masła (temp. pokojowa)

2 jajka (temp. pokojowa)

80 ml śmietany (temp. pokojowa)

125 ml wrzącej wody

1,5 łyzki ekstraktu z wanilii

200 g czekoladowych drobinek

Syrop:

1 łyżeczka kakao

100 g cukru

125 ml wody

30 g startej czekolady, do posypania

 

Do miksera włóż mąkę, kakao, masło, jajka, śmietanę, sodę, cukier i ekstrakt.

Zmiksuj wszystko na gładką masę.

Dolewaj po trochy wody, cały czas miksując.

Dodaj czekoladowe drobinki i wymieszać.

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą blaszki

(wymiary mojej blaszki to: 8 x 22 cm )

Piec ciasto w temperaturze 170 oC przez godzinę, do suchego patyczka

(moga jednak pozostać na patyczku czekoladowe drobinki)

 

Kilkanaście minut przed końcem pieczenia przygotuj syrop:

Zagotuj wodę w małym garnuszku razem z kakaem i cukrem.

Gotuj przez kilka minut do momentu w którym syrop będzie klejący i nie będzie już znaku cukru.

Ciepłe ciasto polać syropem.

Gdy ciasto ostygnie posyp je startą czekoladą.

 

Smacznego!

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka