Czekoladowe ciasteczka truflowe

Czekoladowe ciasteczka truflowe

Ciasteczka mojego podniebienia nie podbiły - ja musiałam je popijać wodą,

gdyż cukier puder to dla mnie w nich już za dużo.

Jednak 12 ciasteczek mój mąż zjadł w bardzoooo szybkim tempie.

 

Składniki na 15 ciasteczek:

 

50 g mąki

25 g kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia 

70 g drobnego cukru lub cukru pudru

25 g miękkiego masła

1 roztrzepane jajko

1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego

(może też być aromat pomarańczowy)

cukier puder - do obtoczenia

 

 

Wszystkie składniki zagnieść.

Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (dobrze przy tym  zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka-

najlepiej mieć wodę cały czas przy sobie np. w miseczce gdyż dłonie szybko schną),

obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach. 

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.

 

Przepis z Moich wypieków!

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz