Czekoladowa tarta z bananami

Czekoladowa tarta z bananami

Urodzinowa tarta przygotowana dla Męża.

Jeżeli też nabierzecie ochoty na zrobienie tej tarty

to pamiętajcie by ze śmietanką obchodzić sie delikatnie

i jej nie przegotować, gdyż później masa sie nie utrwali.

 

 

Składniki:

 

Część I

 

 

300 g mąki

150 g masła

1/4 szklanki kakao

szczypta soli

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

3 łyżki wody

 

Mąkę przesiej, dodaj kakao, pokrojone masło, żółtko, wodę, cukier i  sól.

Wszystko razem wyrób.

Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

Schłodzone ciasto wyłóż, rozwałkuj dość cienko

i włóż do foremki.

Oklej ciastem dno i boki formy,

dno ponakłuwaj, możesz przyłożyć czymś cięższym

naprzykład ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia.

Zapobiega podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.

Piecz w temperaturze 180 o C aż ciasto będzie kruche.

 

 

Cześć II

 

100g gorzkiej czekolady, pokruszonej

2 szklanki śmietany kremówki

40g masła, pokrojonego na kawałki

 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

2 banany

 
W garnuszku podgrzej śmietankę, uważaj by się nie zagotowała,
gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnij z ognia.
Wrzuć kawałki czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Miksuj przez około 1-2 minuty.
Dodaj masło i ewentualnie posłodź a nastepnie jeszcze chwilę miksuj.
Gotowy mus wylej na wystudzone ciasto.
Banany pokrój w plasterki i udekoruj wierzch ciasta.

Schłodź tartę przez minimum 30 minut.
( ja proponuję zrobić ją kilka godzin wcześniej)
 
 
 
 
 
Przepis oczywiście od https://bitedelite.pl/
 
Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz