Curry z kurczakiem i kalafiorem

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Uwielbiam curry.

Więc nie jestem obiektywna.

Zajadałam się aż uszy mi się trzęsły;)

Kolejny przepis z Kwestii Smaku.

 

 

Składniki (2 porcje):

 

1 pojedynczy filet z kurczaka


1 ząbek czosnku, drobno starty


przyprawy w proszku :

po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu,

po 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu


300 g kalafiora

 

1 łyżka oleju kokosowego, arachidowego lub masła klarowanego


1 puszka (400 ml) mleka kokosowego


1 łyżeczka cukru


100 g białego ryżu,

np. do sushi lub jaśminowego lub długoziarnistego


bazylia


limonka


posiekana papryczka chili

 

 

 

 

Pierś kurczaka oczyść ze skórek i kostek,

pokrój w kostkę.

Włóż do miseczki wymieszaj z czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku,

odstaw

(można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny,

jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie).

Różyczki kalafiora opłucz i pokrój na mniejsze części.

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni lub w woku rozgrzej olej, włóż mięso i obsmażaj przez około 2 minuty,

od czasu do czasu zamieszaj.

Wyjmij mięso na talerz a na patelnię wlej mleko kokosowe,

dodaj kalafiora i zagotuj.

Dodaj cukier i gotuj przez około 12 minut

lub do czasu aż kalafior będzie prawie miękki.

Dodaj kurczaka,

zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj przez około 1 minutę.

Na koniec dopraw sokiem z limonki,

posyp bazylią i papryczką chili.

Podawaj z ryżem

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz