Curry z kalafiorem

Curry z kalafiorem

Kolejny przepis świetnego Gino D'Acampo.

Myślę, że jest to świetne danie na niedzielny obiad,

jednak gdyby było Wam za gorąco to ugotujcie i zjedzcie na zimno

-mi smakuje bardzo w dwóch wydaniach!

 

Składniki:

3 łyżki oliwy

2 cebule drobno posiekane

1cm imbiru, obrany i starty

3 łyżki pasty curry

(ja dałam czerwoną)

400g mleka kokosowego z puszki

400g posiekanych pomidorów z puszki

1 kalafior podzielony na różyczki

2 ziemniaki, obrane i pokrojone w 2cm kawałki

3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

200g umytych liści szpinaku

sól do smaku

 

 

W dużym garnku rozgrzej oliwę.

Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i smaż ją na średnim ogniu 5 minut,

od czasu do czasu mieszając.

Dodaj imbir i pastę curry i smaż kolejne 3 minuty, ciągle mieszając.

Dolej mleko kokosowe i siekane pomidory.

Doprowadź do wrzenia i  duś na małym ogniu.

Dorzuć różyczki kalafiora i ziemniaki,

duś około 25 minut.

Dopraw solą.

Zdejmij garnek z kuchenki.

Dodaj sok z cytryny i liście szpianku,

przykryj i odstaw na 2 minuty.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz