Curry z groszkiem i ziemniakami

Curry z groszkiem i ziemniakami

Przepisy w Kwestii Smaku biją na głowę.

To kolejny taki, który jest prosty w wykonaniu,

a jednak doznaje się ciekawym przeżyć.

 

 

Składniki, 2 porcje:

  500 g małych ziemniaków (w sezonie młodych)

  2 szklanki zielonego groszku (u mnie 1,5 puszki groszku)

  1 łyżka oleju roślinnego

  2 cm kawałek imbiru

  2 duże ząbki czosnku

  3 małe szalotki (lub 1 cebula)

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

  6 nasion kardamonu

  1 łyżka mielonej kurkumy

  2 łagodne papryczki chili lub do smaku

  3 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)

  1 łyżeczka brązowego cukru

  1 puszka (530 g) mleka kokosowego

garść szpinaku sałatkowego

sól do smaku

 

 

 

Ziemniaki obierz na pokrój na cząstki.

Groszek rozmroź na sicie pod ciepłą wodą.

W czajniku nastaw wodę do zagotowania.

Imbir, czosnek i szalotki obierz.

Włożyć do pojemnika blendera, dolej 50 ml zimnej wody i zmiksuj dokładnie na gładką pastę.

Nasiona kardamonu delikatnie rozgnieć i wyłuskaj owoce.

W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju,

dodać przygotowaną pastę, nasiona kminu rzymskiego i owoce kardamon,

 smażyć wszystko mieszając około 10 minut aż pasta uwolni swój aromat i zgęstnieje.

 

Do garnka wlej szklankę (250 ml) gorącej wody.

Dodaj kurkumę, papryczki chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier.

Wymieszaj i cały czas gotując dodawaj stopniowo mleko kokosow.

 Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 50 minut.

 

Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj 10 minut - sos nieco zgęstnieje.

Dodaj groszek i gotuj kolejne 3 minuty,

następnie włóż szpinak, przykryj i na małym ogniu gotuj przez 1 minutę.

Zdejmij z ognia i wymieszaj.

 

 

Curry z groszkiem i ziemniakami

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz