Curry z fasolką szparagową i filetami ryby

Curry z fasolką szparagową i filetami ryby

Danie, które pokochałam od pierwszego razu.

Mam nadzieję, że i Was zauroczy.

 

 

 

Składniki na 3 porcje:

 



400 g mrożonych filetów mintaja

300 g mrożonej fasolki szparagowej

100 g ryżu długoziarnistego np. jaśminowego

1 łyżeczka żółtej pasty curry 

(u mnie łyżeczka curry, szalotka, 2 ząbki czosnku,

łyżeczka imbiru i kurkumy)

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku

1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

limonka

6 papryczek peperoni

2 szczypcy soli

1 łyżeczka cukru

opcjonalnie zielenina: natka kolendry lub pietruszki, szczypiorek

 

 

 

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Mintaja i fasolke rozmroź i dokładnie osusz.

Do garnka wlej 2 łyżki wody,

dodaj pastę curry i gotuj do wyparowania całej wody

(około 2 minuty).

 

 Zalej wszystko mlekiem kokosowym

i zagotuj.

Dopraw sokiem z limonki, solą i cukrem.

Gotuj do momentu w którym sos zgestnieje

( u mnie około 8 minut).

 

Filety i fasolkę pokrój na 4 cm kawałki

i dodaj do garnka.

Zanurz je w sosie i zagotuj.

 

 

Curry z fasolką szparagową i rybą

Dodaj papryczki i gotuj około 6 minut,

w połowie przewróć rybę na drugą stronę.

 

Podawaj z ugotowanym ryżem i możesz posypać zieleniną.

 

 

Curry z fasolką szparagową i rybą

 

Przepis podpatrzony w Kwestii Smaku

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka