Cukinia po włosku

Cukinia po włosku

Dla tych, uwielbiają lasagne,

a szukają czegoś mniej kalorycznego,

ale równie pysznego.

 

 

 

Składniki:

 

900g cukini, pokrojonej w podłużne w plastry o grubości 1/2 cm


2 puszki pomidorów

(u mnie puszka pomidorów i słoiczek kechupu z cukinii)


2 ząbki czosnku, drobno posiekane


3 łyżki oliwy


1 łyżeczka przyprawy włoskiej

(u mnie mieszanka tymianku, oregano, bazylii i rozmarynu)

dwie garście bazylii

(listki przekrojone na pół)


2 kulki mozzarelli, pokrojone w plastry

50g świeżo utartego parmezanu

 pieprz do smaku

 

 

 

Pomidory zmiksuj razem z zalewą

( i razem z kechupem z cukinii, jeżeli go używasz).

Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wlej pomidory,

dodaj czosnek oraz przyprawę włoską.

Gotuj bez przykrycia na umiarkowanym ogniu  10-15 minut.

Przypraw pieprzem.
Rozgrzej patelnię z nieprzywieraną powłoką

i smaż partiami plastry cukinii posmarowane wcześniej oliwą,

przy pomocy pędzelka.


Dno żaroodpornego naczynia posmaruj lekko oliwą,

również przy pomocy pędzelka.

Układaj warstwami.

Najpierw cukinię, polej ją sosem pomidorowym,

bazylią oraz parmezanem.

Następnie układaj kolejno warstwy aż do wykończenia składników.

Na koniec ułóż na wierzch mozzarellę,

posyp bazylią i parmezanem.
Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.

Podawaj, po kilku minutach od wyjęcia.

 

 

 

Cukinia po włosku, czyli lasagne w lżejszej wersji

 

 

 

Przepis podpatrzony u Thiessy

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz