Cranberry Noel - ciastka z żurawiną

Cranberry Noel - ciastka z żurawiną

Ciasteczka, które są przepyszne.

Najpierw są twarde a potem...tak na zmianę;)

Ciasteczek wychodzi ogrom, jeżeli zrobicie takie malutkie jak moje

i odrobinkę mniej jeżeli zrobicie według głównego przepisu.

 

Dzięki tym ciasteczkom miałam okazję

spróbować orzechy nerkowce i o ile w tym połączeniu wypadają idealnie,

to same w sobie nie są dla mnie jakimś rarytasem.

 

Składniki:

 

200g masła w temperaturze pokojowej

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mleka

szczypta soli

aromat migdałowy

2 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki orzechów pecan (u mnie nerkowce)

wiórki kokosowe

 

 

 

Masło utrzyj z cukrem na białą masę.

Dodaj mleko, szczyptę soli i aromat, zmiksuj.

Dodaj przesianą mąkę, cały czas miksując

a na końcu wsyp posiekane orzechy i żurawinę, krótko wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich rulon

– każdy powinien mieć około 30cm długości.

Lekko posmaruj wodą a następnie obtocz w wiórkach kokosowych .

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową

i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Po schłodzeniu wałki pokrój na kawałki ok 0,5cm grubości

(u mnie niestety te kawałki nie wyszły zbyt ładne dlatego

odrywałam części masy i formowałam kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego

i rozplaszczałam je na bardzo płasko)

i układaj na przygotowanej blasze

– odstępy nie muszą być duże, ciastka nie rosną podczas pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 o C

i piecz około 12 minut, aż będą złote.

 

Przepis podpatrzony u Blue Spoon

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz