Ciasto z ajerkoniakiem i krówkami

Ciasto z ajerkoniakiem i krówkami

Ciasto, które wyszło przypadkiem,

ale jest przepyszne!

Dla wielbicieli brownie czy bloków!

(oryginał, całkiem inny znajdziecie tutaj:Piegusek)

I mogę się założyć, że polewę będzieci wyjadać paluszkami :)

Im różniejsze mąki tym bardziej otrzymacie mój efekt.

 

Składniki:

250g mąki

(może być tylko pszenna - sprawdzone,

ale można dać np. 150 g mąki pełnoziarnistej,

50g mąki pszennej,

30g mąki krupczatki

20g mąki żytniej)

5 dużych jaj

200 g margaryny

150 g cukru

125 ml ajerkoniaku

200 g kruchych krówek waniliowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

polewa kajmakowa:

100 g masła

100 ml śmietanki 30%

100 g brązowego cukru

 

 

 Pokrojone na małe kawałki krówki włóż do miski i oprósz łyżką mąki.

Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku i łyżce mąki.

Ciągle ucierając. wlej ajerkoniak,

a następnie dodawaj stopniowo pozostałą mąkę.

Do ciasta wsyp krówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

Ciasto przełóż do formy.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 oC.

Po tym czasie babka może być w sam raz,

albo może stać się to co u mnie,

czyli babka bedzie na zewnątrz przypieczona, a w środku płynąca.

Jeżeli będzie ok, przejdź do przygotowania polewy,

jeżeli nie zastosuj dalszą część przepisu :)

Przełóż ją do miski i zmiksuj.

Po czym przełóż do keksówki.

Piecz około 1,5 h w 180 oC,

po czym bez wyjmowania z keksówki pozostaw ją w kuchni najlepiej na noc.

 

Rano do rondelka włóż wszystkie składniki na polewę

i gotuj aż do momentu w którym polewa zgęstnieje.

Lekko przestudź polewę i polej nasze "wczorajsze" ciasto.

 

Ciasto z ajerkoniakiem i krówkami

 

Ciasto z ajerkoniakiem i krówkami

 

Ciasto z ajerkoniakiem i krówkami

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka