Ciasto z ajerkoniakiem i krówkami

Ciasto, które wyszło przypadkiem,
ale jest przepyszne!
Dla wielbicieli brownie czy bloków!
(oryginał, całkiem inny znajdziecie tutaj:Piegusek)
I mogę się założyć, że polewę będzieci wyjadać paluszkami :)
Im różniejsze mąki tym bardziej otrzymacie mój efekt.
Składniki:
250g mąki
(może być tylko pszenna - sprawdzone,
ale można dać np. 150 g mąki pełnoziarnistej,
50g mąki pszennej,
30g mąki krupczatki
20g mąki żytniej)
5 dużych jaj
200 g margaryny
150 g cukru
125 ml ajerkoniaku
200 g kruchych krówek waniliowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa kajmakowa:
100 g masła
100 ml śmietanki 30%
100 g brązowego cukru
Pokrojone na małe kawałki krówki włóż do miski i oprósz łyżką mąki.
Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku i łyżce mąki.
Ciągle ucierając. wlej ajerkoniak,
a następnie dodawaj stopniowo pozostałą mąkę.
Do ciasta wsyp krówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
Ciasto przełóż do formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 oC.
Po tym czasie babka może być w sam raz,
albo może stać się to co u mnie,
czyli babka bedzie na zewnątrz przypieczona, a w środku płynąca.
Jeżeli będzie ok, przejdź do przygotowania polewy,
jeżeli nie zastosuj dalszą część przepisu :)
Przełóż ją do miski i zmiksuj.
Po czym przełóż do keksówki.
Piecz około 1,5 h w 180 oC,
po czym bez wyjmowania z keksówki pozostaw ją w kuchni najlepiej na noc.
Rano do rondelka włóż wszystkie składniki na polewę
i gotuj aż do momentu w którym polewa zgęstnieje.
Lekko przestudź polewę i polej nasze "wczorajsze" ciasto.
Zostaw swój Komentarz