Ciasto wytrawne

Ciasto wytrawne

Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku okazał się strzałem w dziesiątkę!

Jednak nie pijie do niego wina, moim zdaniem Was żołądek może ciężko to znieść;)

Jednak poza tym możecie z tym "ciastem" eksperymentować

i podawać na wiele sposobów.

Ja na kolację podałam z sałatką z pomidorów

a nastepnego dnia odgrzałam na patelni i podałam z mixem warzyw z patelni:)

 

 

Składniki:


 240 g mąki pszennej

  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  250 ml białego Martini  

  4 duże jajka (L)

  200 ml oliwy lub oleju roślinnego

 150 g szynki (np. gotowanej)

  100 g sera Gruyère *

  100 g zielonych oliwek bez pestek

 

Piekarnik nagrzej do 175 oC.

Formę keksową o długości 23 cm i szerokości 10 cm, wysmaruj masłem bądź oliwą.

Szynkę drobno posiekaj, ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki,

oliwki pokroj na plasterki.

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszaj.

Dodaj jajka oraz martini.

Miksuj krótko na małych obrotach, tylko do czasu aż masa będzie jednolita.
Wlej oliwę cały czas delikatnie miksując.

Gdy masa będzie gładka dodać szynkę, ser i oliwki (odłóż 2 łyżki posiekanych oliwek na wierzch)

i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę wylej do keksówki, wyrównaj powierzchnię,

posyp odłożonymi oliwkami i wstaw do piekarnika.

Piecz przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie,

będzie zrumienione, a wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 20 minut,

następnie przełóż je na kratkę.

Całkowicie ostudź przed pokrojeniem.

 

ciasto wytrawne

 

 

ciasto wytrawne

 

 

ciasto wytrawne

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz