Ciasto pomarańczowe z oliwą

Ciasto pomarańczowe z oliwą

Tak pochmrnie za oknem,

że jedyne co mogę Wam zaproponować to aromatyczne

ciasto pomarańczowe,

które znalazłam u Magdy .

Aromatyczne, słoneczne, mokre...,

idealne na taką pogodę!

 

Pięknego dnia!

 

 

Składniki:

2,5 średniej pomarańczy
1/3 szklanki oleju
 4 duże jaja
1 1/3 szklanki cukru
 2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki sody
 cukier puder do posypania
 
 
 
 
W pomarańczach pozbądź się końcówek po obu stronach.
2 pokrój na cząstki i wrzuć do blendera.
Zmiksuj pomarańcze na owocową pulpę.
Dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
 
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną masę.
Dodaj pomarańcze, 
zmiksuj.
Następnie połącz masę z mąkę, proszkiem i sodę.
 
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
 
Przełoż ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC.
Piecz około 60 minut,
do "suchego patyczka".
 
(Jeśli ciasto będzie szybko brązowieć z wierzchu,
należy je przykryć folią aluminiową)
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem
i udekoruj plasterkami pozostałej pomarańczy.
 
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku do 3 dni.
 
 
Ciasto pomarańczowe
Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka