Ciasto marchewkowe - bezglutenowe

Ciasto marchewkowe - bezglutenowe

Przepis odkryty w książce "Bez glutenu" Weroniki Madejskiej.

Wspaniałe ciasto - tak samo pyszne jak "zwykłe" .

 

 

Składniki:

 

 

150g mąki ryżowej

50g mąki ziemniaczanej

180g cukru trzcinowego
(ja dałam 150g ksylitolu)

4 łyżeczki ciemnego kakao

1 płaska łyżeczka sody

1łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

250g startej drobno marchewki

4 jajka

180ml oliwy lub oleju

 

 

 

Mąkę przesiej z kakao, sodą, proszkiem i cynamonem.

Jajka wboj do miski i ubij z cukrem za pomocą miksera.

Dodawaj po łyżce sypiej mieszanki,

a następnie wlej olej wąską strużką.

Łyżką wmieszaj marchewkę.

 

Ciasto przelej do prostokątnej formy

(górę ciasta możesz posypać posiekanymi, ulubionymi orzeszkami)

i piecz około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz