Ciasto karaibskie

Ciasto karaibskie

Ciasto upieczone dla gości, którzy nieprzybyli.

Jednak na tyle pyszne, że z Mężem już je skonsumowaliśmy.

Takie jesienno - zimowe.

Przepis z książki Dagmara von Cramm'a

"Torty i ciasta"

 

 

 

 

Składniki:

puszka ananasa w kawałkach

(330 g bez syropu)

200g margaryny półtłustej

(temperatura pokojowa)

140g brązowego cukru

4 duże jajka

450g mąki

1 torebka proszku do pieczenia

125g rodzynek rumowych

 

cukier puder

wiśnie koktajlowe

(niekoniecznie)

 

 

 

 

 

Piekarnik nagrzej do 180 o C.

Formę wysmaruj tłuszczem.

Ananas odsącz, syrop zachowaj.

Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Dodawaj kolejno jajka.

Całość wymieszaj z czterema łyżkami syropu ananasowego.

 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, następnie z masą jajeczną.

Dodaj rodzynki rumowe i kawałki ananasa

- około 10 kawałków zostaw do dekoracji.

 

Ciasto wyłóż do formy (24-26 cm).

Piecz około 75 minut,

po 20 minutach przykryj.

Ciasto wyjmij z piekarnika, na krótko pozostaw w formie,

wyłóż na kratkę i ostudź.

Posyp cukrem pudrem i udekoruj wiśniami i ananasem.

 

ciasto karaibskie

Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz