Ciasto jabłkowo - orzechowe

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Takie zimowe ciasto.

Takie, które jak zaczyna sie jeść ciężko się od niego oderwać;)

 

 

Składniki:

 

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1,5 łyżeczki  cynamonu
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
2 duże jajka
1,2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 obrane i drobno pokrojone średnie jabłka

2 małe garście, lekko rozdrobnionych, orzechów włoskich


+
100g białej czekolady
mała garść orzechów włoskich, lekko rozdrobnionych

 

 Piekarnik nagrzej do 190 oC .

Przesianą mąkę połącz z sodą, solą, cynamonem i cukrem.

W drugim naczyniu połącz ze sobą olej, jajka i aromat.

 Do suchych składników wlej mokre, dodaj jabłka oraz orzechy

i wymieszaj, tylko do połączenia.

 Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 26x12cm wyłożonej papierem do pieczenia.

(równie dobrze, może być troszkę mniejsza bądź troszkę większa).

Wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz przez około 45 minut.

(sprawdzaj patyczkiem czy ciasto sie już upiekło).
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.

Roztopioną czekoladę,

rozsmaruj ją na ostudzonym cieście,

a na nią rozsyp orzechy.

 

 

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Smacznego!

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz