Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Ciasto urzeka tym, że nie ma w sobie tylko 1/2 szklanki mąki,

jest pyszne i takie świąteczne ;)

(zdjęcia zrobiłam przy Świętach

a teraz powtórzyłam to ciasto, ale zdjęć zrobić nie zdążyłam,

więc pozostaje te ze świąt).

Jednak na te chłodne wieczory będzie idealne

(jak w święta;)

Przepis podpatrzyłam w krainie miodem płynącej.

 

Składniki:

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki otrębów

1/2 szklanki cukru

(ja dałam trochę mniej)

2 jajka

350g jabłek

 2/3 szklanki bakali

(np. orzechy włoskie i żurawina)

 1 łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka sody

 

 

 Piekarnik nastaw na 180oC.
Do miski z mąką i otrębami wsyp sodę, cynamon, cukier i wymieszaj.
Dodaj 2 jajka i łyżką wymieszaj do połączenia się składników,

a następnie dodaj jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszaj.
Przelej do małej keksówki

(wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką)

i piecz przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz