Ciasto francuskie z warzywami i łososiem

Ciasto francuskie z warzywami i łososiem

Kilka dni temu kupiłam

wędzone brzuszki z łososia a wczoraj postanowiłam,

że użyję ich do "ciasteczek" z ciasta francuskiego.

 

Połączenie warzyw z tak aromatyczną rybą

jest idealne!

 

Polecam na kolację,

my z Mężem byliśmy bardzo zadowoleni:)

 

 

 

Składniki:

 

275 g gotowego ciasta franacuskiego

100 g brzuszków łososia wędzonych

2 umyte łodygi selera naciowego

2 obrane i umyte marchewki

4 ogórki konserwowe

3 łyżki kapusty pekińskiej

obrana cebula

łyżka śmietany

łyżka majonezu

pieprz cayenne

jajko do posmarowania ciasta

oregano do posypania

 

 

warzywa i wędzone brzuszki z łososia

 

Marchewkę, brzuszki łososia, seler,

ogórki, kapustę i cebulę zmiel na dośc drobno.

Dodaj majonez, śmietanę i pieprz do smaku.

 

Ciasto francuskie rozwiń, podziel na 4 równe cześci.

Podzielony farsz na 4 cześci rozłóż na

każdą z 4 cześci ciasta francuskiego.

"Sklej" ciasto aby farsz był na środku "ciasteczka",

ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Roztrzepanym jajkiem posmaruj górną cześć ciasta

i piecz do 30 minut,

aż ciasto nabierze rumianego kolorku.

Podawaj posypane oregano.

 

 

warzywa i wędzone brzuszki z łososia

SMACZNEGO:)

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz