Ciasto dyniowo-marchewkowe
Prawdziwie jesienne ciasto!
Marchewka, dynia i orzechy włoskie!
Fantastyczne do kawy lub herbaty,
lub do soku jako drugie śniadanie!
Podbiło serce prawie dziesięciu osób!
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki startej marchewki
(na drobnych oczkach)
3/4 szklanki startej dyni
( na drobnych oczkach)
3/4 szklanki orzechów włoskich - orzechów nie mielimy,
wrzucamy je w kawałkach
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą.
Jajka ubij z cukrem a następnie stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami.
Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj startą marchewkę,
dynię
(odciśniętą z nadmiaru soku, jeżeli jest bardzo "mokra")
oraz orzechy włoskie.
Masę przełóż do keksówki.
Całość piecz w temperaturze 180o C przez około 45 minut.
Przepis podpatrzony u Deli.
Zostaw swój Komentarz