Ciasto cytrynowe z makiem z polewą z białej czekolady i migdałami

Ciasto cytrynowe z makiem z polewą z białej czekolady i migdałami

W niedzielę napisałam do mojej ulubionej Cioci H., że chciałabym się z nią spotkac w poniedziałek,

ale nie mogłam powiedzieć jej po co, więc napisałam tylko, że jeżeli znajdzie czas będzie mi miło:)

Ciocia spać nie mogła, tak przeżywała to spotkanie, a ku jej zaskoczeniu z okazji jej urodzin zaniosłam jej pyszne ciasto!

Ciocia zaskoczona i wzruszona.

Ciasto babkowate z kwaśno - słodkim posmakiem!

Było warto poświęcić trochę czasu przy piekarniku:)

 

 

 

Ciasto:

300 g mąki
2, 5 łyżki maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
175 g miękkiego masła
190g cukru
4 jajka
125 ml śmietany
łyżeczka esencji waniliowej
sok z 1/2 dużej cytryny



Polewa cytrynowa:

sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany

Do dekoracji - polewa z białej czekolady i płatki migdałów



W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej utrzyj masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Porcjami dodawaj śmietanę i mąkę z dodatkami.

Ubijaj 3 - 4 minuty.

Dodaj esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszaj, przełóż do posmarowanej masłem keksówki  i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godziny.



Podgrzej sok z cytryny, dodaj cukier i śmietanę.

Wymieszaj do rozpuszczenia cukru.

Polej gorące ciasto tak, by ją wypiło - u mnie zbyt spragnione nie było i większość i tak pozostała na cieście.

Wystudź ciasto, udekoruj polewą i posyp płatkami migdałowymi.

 

Smacznego :)

 

 

 

źródło: Dziś Mam Ochotę Na

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz