Ciasto a'la Hiszpańskie

Ciasto a'la Hiszpańskie

Ciasto z dedykacją dla mojej Siostry ciotecznej Asi.

Ciasto, które dla mnie jest za słodkie,

jednak mojej cioci i Mężowi smakowało bardzo.

 

Ciasto Hiszpańskie widziałam tutaj ,

lecz ja zrezygnowałam z truskawek

i dodałam malinowy budyń.

 

 

Składniki:

 

4 duże jajka

szklanka cukru


szklanka mąki


2 budynie malinowe


łyżeczka proszku do pieczenia


tabliczka gorzkiej czekolady


3 łyżki cukru pudru


tłuszcz i bułka tarta do wysypania foremki


do posypania: kolorowa posypka

 

 

Z białek ( ze szczyptą  soli) ubij  sztywną pianę, powoli dodaj żółtka.

Cały czas mieszając dosypuj powoli cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy. 

Połowę ciasta wylej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy (21 cm).

Do drugiej połowy dosyp 1/3 tabliczki czekolady startej na tarce.

Wymieszaj i delikatnie dolej do foremki.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. 

W rondelku rozpuść resztę czekolady z 2 łyżkami mleka

i dodaj cukier puder.

Upieczone i ostudzone ciasto polej czekoladą i posyp kolorowymi koralikami:)

 

 

Hiszpania

Smacznego!

 

    Kuchnia, Kuchnia

    Zostaw swój Komentarz

    kamila rowinska cele

    airbnb zniżka