Ciasteczka szarlotkowe

Ciasteczka szarlotkowe

Miałam troszkę jabłek, ale nie miałam ochoty na standardową szarlotkę,

a do zrobienia przetworów było ich za mało.

Więc u Jem korzonki podejrzałam przepis własnie

na ciasteczka szarlotkowe.

Wyszły idealne.

Z podanych składników wyszła duża blacha

a u mnie już po ciasteczkach nie ma sladu:)

 

 

Składniki:

 1 kg kwaśnych jabłek 
3 łyżki miodu
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu
100 g masła zwykłego
pół szklanki cukru trzcinowego
2 żółtka, jedno białko jajka wiejskiego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon

 

Umyte jabłka zetrzyj na tarce, podduś je kilka minut w rondelku

a na koniec dodaj miód i cynamon.

Zostaw do ostygnięcia,

a jeżeli zdarzyło by się tak, że mus byłby za mokry

odlej sok.

Do miski włóż masło, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej jajka, wsyp cukier

i wyrób gladkie ciasto.

Przetnij papier do pieczenia

na wymiar dużej blachy.

Papier połóż na stole i na nim rozwałkuj ciasto,

przenieś je na papierze do blaszki .

Palcami dokładnie rozprowadź ciasto,

aby było równej grubości na całej powierzchni.

Palcami porób niewielkie wgłębienia,

aby mus mógł sie lepiej trzymac i wstaw ciasto do lodówki na około godzinę.

Po wyjęciu, zrób dziurki widelcem na całym cieście i upiecz na jasno złoty kolor

-  20 minut w temperaturze 200 o C .

Wyjmij je z piekarnika i posmaruj je musem z jabłek.

Wstaw calość na około 5-7 minut do piekarnika.

Po wystygnieciu możesz kroić.

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka