Ciasteczka otrębowe z żurawiną

Ciasteczka otrębowe z żurawiną

Wiem, że dziś Dzień Czekolady.

I dlatego tych którzy oczekiwali na coś czekoladowego odsyłam

do, np. Ciasta czekoladowego ,

jednak dla tych którzy mogą żyć bez czekolady są ciasteczka z żurawiną.

Pyszne, trochę jak pieguski z żurawiną,

tylko smaczniejsze!

Wyszło mi z podanych składników,

dwa pudełka po litrowych lodach, średniej wielkości ciasteczek.

 

 

Składniki:

 

 

200 g margaryny / masła

1/2  szklanki drobnego cukru do wypieków

1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka płatków owsianych górskich

3/4 szklanki otrębów żytnich

3/4 szklanki suszonej żurawiny

 

 

 

 

Masło zmiksuj z dwoma rodzajami cukru.

Dodaj jajko i zmiksuj

(nie martw się lekko grudkowata masą)

Do miski dosyp pozostałe składniki i połącz do zjednolicenia się masy.

Piekarnik nagrzej do 180 o C

Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ulepione z ciasta kuleczki.

Kulki wielkości orzecha małego włoskiego urosną więc pozostaw  między kulkami odległości

- kilka centymetrów.

Kulki delikatnie spłaszcz.

Piecz około 15 minut (kontroluj brzegi i spód ciastek aby się nie przypaliły).

Po wyjęciu z piekarnika studź kilka minut w blaszce, a potem wyłóż na kratkę do wystudzenia.

 

 

Ciasteczka otrębowe z żurawiną

 

 

 

Przepis inspirowany przepisem Zuziak.

 

Kuchnia,

1 komentarz

  • R

    Russkaya

    Odpowiedź

    Fajowe :D
    Muszę kupić żurawinkę i zrobię w najbliższym czasie. Tylko dam miód zamiast cukru i mąkę pełnoziarnistą. Ciekawe czy nadal będą dobre :P hihi!

Zostaw swój Komentarz