Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Jak w sierpniu bylismy w Warszawie to byliśmy na obiedzie

w Mokotowskiej 22.

Tam posmakował nam właśnie chłodnik litewski.

 

Postanowiłam spróbować zrobić swój.

 

Wyszedł co prawda inny,

ale także bardzo dobry:)

 

 

 

Składniki:

 

2 pęczki botwinki

3/4 pęczka rzodkiewki

3 ogórki małosolne

dymka ze szczypiorkiem

koperek

jajka ugotowane na twardo

2 jogurty naturalne

sól

pieprz

0,5 l - 0,7 l wody

(zależy od tego jak gęsty ma być chłodnik)

 

 

Pęczek botwinki umyj, oczyść z brzydkich części

i pokrój na niewielkie części i ugotuj na półtwardo.

Przestudź.

Do chłodnika wlej jogurty, pokrój w kosteczkę ogórki, rzodkiewkę

i dymkę ze szczypiorkiem.

Dodaj koperek, sól i pieprz.

Wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

 

 

Po tym czasie przelej chłodnik do misek i ułóż na wierzchu połówki jajek.

 

Smacznego!

 

 

 

Inspiracją do przepisu były potrawy półgodzinne!

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz