Chlebowe ciasto kokosowo - bananowe

Chlebowe ciasto kokosowo - bananowe

Takie ciasta mają to do siebie, że są bardzo pożywne,

ale też pasują do kawy czy herbaty.

Uwielbiam takie!

 

Mąka kokosowa:

  • bezglutenowa
  • duża zawartość błonnika
  • bezpieczna dla diabetyków
  • duża zawartość białka

 

Składniki:

(mój przepis)

 

3 duże, dojrzałe banany

2 szklanki mąki kokosowej

3/4 szklanki oleju kokosowego

czubata łyżka nasion chia rozpuszczona w 3 lyżkach wody

2 jajka

1/4 szklanki syropu klonowego

łyżeczka cynamonu

1/3 szklanki kakao

płaska łyżeczka cynamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 - 3/4 szklanki wody

 

 

Rozgrzej piekarnik do 190oC

  W misce wymieszaj olej kokosowy z syropem klonowym, nasionami chia i jajkami,

a w drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon, oraz proszek do pieczenia.

Banany zblenduj.
Połącz ze sobą część olejową, mączną i banany.

Masa będzie dość sucha, dodaj około 1/4 szklanki wody aby masa była plastyczniejsza.

Przełóż 1/2 masy do keksówki,wygładź,

do drugiej części dodaj 1/4 szklanki wody i kakao,

wyłóż na jasną część ciasta.

Wstaw ciasto do piekarnika na około godzinę.

Góra powinna być zapieczona,

a środek nie powinien zostawiać grudek na patyczku włożonym do środka.

 

 

 chlebowe ciasto kokosowe

chlebowe ciasto kokosowe

Kuchnia, Strona Główna

12 komentarzy

Zostaw swój Komentarz

dziennik coachingowy