Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

Przepis znalazłam u Kornika.

I nie mogłam się oprzeć.

Chlebek jest pyszny, lekko wilgotny

i znika bardzooo szybko ;)

 

Składniki:

 

70 g suszonych pomidorów w oleju

35 g czarnych oliwek

200 g szparagów

(około 10 łodyżek)

100 g sera mimolette (może być też gruyere)

70 g masła, roztopionego

2 łyżki oleju

(może być ten z suszonych pomidorów)

 pieprz do smaku

1 łyżka suszonego tymianku

(ja dałam oregano)

200 g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka

2/3 szklanki mleka

 

 

 

Suszone pomidory pokrój w paski, oliwki w krążki.

Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki,

pokrój na 4-5 cm kawałki.

Tak pokrojone ugotuj w osolonym i posłodzonym wrzątku 3 minuty.

Odcedź.

 

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę,

Zrób dołek, wbij jajka i dolej mleko.

Miksuj ciasto, by składniki połączyły się.

Powoli wlej roztopione masło i olej z pomidorów.

Dodaj pieprz, chwilę jeszcze miksuj.

 

Do ciasta dodaj pomidory, oliwki i szparagi (4-5 główek odłóż).

Wsyp starty na grubych oczkach ser (garść zostaw)

i mieszaj wszystko, by składniki rozeszły się po cieście.

Keksówkę (23x9cm) wyłóż papierem do pieczenia

i wlej ciasto.

Na wierzchu ułóż pozostałe szparagi i posyp serem.

 

Chlebek piecz 35-40 minut lub do suchego patyczka

w temperaturze 190 o.

Wyjmij, studź na kratce.

 

 Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

 Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

 Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

 Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka