Chleb Casereccio

Chleb Casereccio

Chlebuś pieczony nocą.

Co prawda nie wyrósł mi idealnie, ale może te suche drożdże, których użyłam,  mu zaszkodziły?

Nie wiem, ale na pewno był pyszny, gdyż...już go nie ma .

Zjedzony został na śniadanie:)

 

 

Składniki:

 

500g mąki

300ml ciepłej wody

5g drożdży

1 i 1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka miodu

Do rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdzy dodaj miód i wylej to na mąkę wymieszaną z solą.

Wyrób ciasto i odstaw (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na 5 godzin.

Po 2 i 1/2 godz należy ciasto odgazuj, wbijając w nie pięść.

Po tym czasie uformuj bochenek, przełóż na blachę i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij nożem.

Piecz w 175o około 40 minut.

 

 

Przepis podpatrzony na DziśMamOchotęNa

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka