Burgery warzywno-jaglane

Burgery warzywno-jaglane

Burgery, których mięsożercy nie poznają

i wezmą za kotlety z mięsa mielonego;)

(chyba, że mięsożerca często jest karmiony warzywnymy burgerami).

 

Są pyszne i zdrowe!

 

 

Składniki:

 

350 g obranej cukinii

100 g kaszy jaglanej

1 łyżeczka curry

szczypta kurkumy

300 ml wody

 


1 średnia obrana i drobno pokrojona cebula

1 jajko

1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

1/2 łyżki drobno posiekanego koperku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

40g startej mozzarelli

 

oliwa do smażenia

bułka tarta

 

 

 

Wodę zagotuj razem z curry i kurkumą,

dodaj do wrzącej wody kaszę jaglaną

i gotuj do momentu, w którym kasza wchłonie całą wodę.

 

Cukinię zetrzyj i przełóż do durszlaka,

posól i odstaw na 30 minut,

aby cukinia puściła sok.

Odciśnij cukinię.

 

Przełóż ją do miski, dodaj kaszę, cebulę, jajko,

szczypiorek, koperek i mozzarellę.

Odstaw na godzinę do lodówki,

aby masa lekko stężała.

(jeżeli po wyjęciu masa będzie zbyt luźna dodaj bułkę tartą).

 

Formuj płaskie kotlety i smaż z każdej strony,

na rozgrzanej patelni z dodatkiem małej ilości oliwy.

Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu,

na papierowych ręcznikach.

 

Burgery warzywno - jaglane

 

 Ja podałam je w bułeczkach otrębowych,

z żółtym serem, sałatą, ogórkiem i pomidorem.

 

Burgery warzywno - jaglane

 

Przepis podpatrzony u White Plate

 

Kuchnia, Strona Główna

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka