Burger drobiowy z majonezem cynamonowym

Burger drobiowy z majonezem cynamonowym

W weekend można zaszaleć, więc polecam burgery drobiowe

z książki "Najlepsze przepisy dla całej rodziny"

Mai Sobczak i Grzegorza Łapanowskiego.

Pyszne, a cynamon dodaje nowy wymiar burgerom.

 

 

Składniki:

300g mielonego mięsa drobiowego

(najlepiej podudzia)

1/2 papryki

cytryna

2 ząbki czosnku

1/3 pęczka natki pietruszki

1/3 pęczka kolendry

(ja pominęłam)

2 łyżki bułki tartej

jajko

olej rzepakowy

musztarda

cynamon

sól i świeżo mielony pieprz

(ja sól pominęłam)

 

Paprykę umyj i pokój w drobną kostkę,

czosnek drobno posiekaj i zgnieć brzegiem ostrza na pastę,

natkę też posiekaj.

 

Dodaj wszystko do mielonego mięsa wraz z bułką tartą,

dopraw skórką z dokładnie umytej i sparzonej cytryny

oraz solą i pieprzem.

 

Formuj kotleciki i smaż na oleju rzepakowym lub na grillu,

aż będę rumiane.

 

W międzyczasie przygotuj majonez:

żółtko ucieraj z musztardą i sokiem z cytryny,

następnie cienkim strumieniem wlewaj , ciągle ubijając,

200-250ml

(ja dałam nie całe 200)

oleju, tak, żeby powstała emulsja.

Dopraw całość solą, pieprzem, cynamonem i świeżo siekaną kolendrą.

 

Burgera podawaj w bułce, z liściem sałaty, pomidorem

i aromatycznym majonezem.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz