Burger Avengers - Hulk

Burger Avengers - Hulk

Hulk to mój ulubiony bohater avengers,

dlatego gdy zobaczyłam u Gruszki z fartuszka burgery avengers,

to wiedziałałam, że ten zielony jest "mój".

Oczywiście możecie sami upiec bułkę i dodać nawet zielony barwnik

(co do barwnika to uważam, że jest zbędny,

chyba, że robicie imprezę avengers,

to wtedy dla efektu warto).

 

Składniki (na 1 burgera):


 1 grachamka

1 usmażony burger*

2 smażone szparagi

1 ząbek czosnku

100 g świeżego szpinaku

1 jajko

2 łyżki octu winnego

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

1 łyżka masła

 

 

Masło rozgrzej na patelni.

Wrzuć posiekany czosnek i szpinak.

Mieszaj aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Do garnka nalej wodę - powinno być jej mniej więcej 7-10 cm.

Wodę doprowadź do wrzenia.

Do gotującej się wody dodaj ocet i zmniejsz ogień.

Jajko wbij do miseczki,

a następnie wlej jajko do gotującej się wody - delikatnie,

ale zdecydowanym ruchem, z jak najmniejszej wysokości.

Pomagając sobie łyżką zgarniaj białko,

formując ładny kształt jajka.

Gotuj około 1,5 minuty, po czym wyłów je łyżką cedzakową.

Na bułkę wyłóż szpinak, mięso a na końcu jajko w koszulce.

Całość oprósz dodatkowo odrobiną pieprzu i przykryj drugą połówką bułki.

 

 

*Każdy burger to około 150 g mielonej wołowiny w temperaturze pokojowej,

oprószonej solą i pieprzem.

Burgery smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron,

według własnych preferencji co do stopnia wysmażenia.

Ważne – burgery przewracaj tylko raz!

 

 Hulk – ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

 

Hulk – ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka