Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Bułeczki, które zawładną Waszymi sercami prostotą

i smakiem.

 U mnie wyszło 10 bułeczek,

dlatego jak macie sporą rodzinkę to zróbcie podwójną porcję;)

 

 

 

 

 

Składniki na 10 bułeczek:

50 g drożdży
 
1 łyżka cukru
 
1 łyżka lekko ciepłego
 
250 ml wody 
 
500 mąki pszennej
 
1 łyżeczka soli
 
4 łyżki oleju
 
opcjonalnie: mak, sezam, ziarna słonecznika, kminek, siemię lniane
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Drożdże wymieszaj z cukrem i mlekiem do całkowitego rozpuszczenia,
 
 
poczekaj aż zaczyn "ruszy" - do 20 minut.
 
Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, wodę i rozpuszczone drożdże.
 
 
Posól.
Mikserem z końcówkami do ciasta (lub ręcznie) wyrabiaj najpierw na najniższych obrotach,
 
a później na 2 stopniu, dopóki ciasto nie stanie się gładkie i nie przestanie przyklejać się do brzegów miski.
 
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i wstaw na noc do lodówki.
 

 

 

 
Rano wyciągnij ciasto z lodówki,
 
 
zagniataj je przez chwilę i podziel na 10 części, formuj średnie bułeczki.
 
Wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
 
posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp wybranymi dodatkami.
 
Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
 
Wstaw do nagrzanego piekarnika
i piecz około 15-20 minut (aż się pięknie zarumienią) w 220 o C
 
Wyciągnij i przełóż na kratkę, aby odparowały.
 
 
Bułeczki śniadaniowe
 
 
Przepis podpatrzony u Margarytki
Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka