Bułki mleczne

Bułki mleczne

Najlepsze bułeczki do dżemów, kremów i słodkich past.

Przepis podpatrzony u Charlotty .

 

 

Składniki (4 duże sztuki)

300 g mleka

15 g świeżych drożdży

60 g roztopionego masła

100 g cukru

500 g mąki

Ekstrakt waniliowy lub śmietankowy

 

+ żółtko i mleko do smarowania

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto.

Zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie odgazuj ciasto,

podziel je na dwie części i jeszcze raz na dwie.

Z każdej części uformuj podłużną bułeczkę,

ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

 

Posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z mlekiem

i wstaw do nagrzanego do 180 o C piekarnika

na 25 minut.

 

 

 

Bułki waniliowe

 

Bułki waniliowe

 

 

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz