Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Ostatnio faza na bułeczki u mnie.

Mąż zachwycony a ja dumna,

że wychodzą i smakują.

 

Bułeczki można posypać czym sobie tylko wymarzycie:

może to być ziarno słonecznika, siemie lniane,

mak, żurawina (wtedy lekko podociskać ją do ciasta)

i wiele innych :)

 

Składniki:

400 g mąki pszennej

50 g mleka w proszku

200 ml wody

 60 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru

do posmarowania: jajko plus łyżka wody,

do posypania: wg uznania

 

 

 

 

Mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku i solą.

Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki.

Zagnieć ciasto - będzie gladkie i sprężyste i nie powinno kleić się do rąk.

Uformuj z niego kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką

i odstaw do wyrastania na około godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformuj podłużne bułeczki.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj ściereczką, odstaw do wyrastania na około 40 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.

Bułeczki posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody,

posyp np. ziarnem słonecznika,

wstaw do piekarnika i piec około 25 minut.

Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.

 

 

przepis podpatrzony w pracowni wypieków

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz