Bułeczki otrębowe

Bułeczki otrębowe

Bardzo lubię bułki,

jednak te w naszych sklepach są nie wiadomo czym faszerowane,

dlatego jak tylko znajduję czas,

sama przygotowuję te małe cuda.

Przepis podpatrzony w Pracowni wypieków,

zmodyfikowany na moje potrzeby.

 

 

Składniki:

250 g mąki pszennej
100 g otrębów pszennych
20 g oleju roślinnego
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
190 ml wody w temperaturze pokojowej

 

 

Drożdże, 2 łyżki wody i cukier umieść w misce, wymieszaj i zostaw na 15 minut.

Po tym czasie połącz z resztą składników.

Wyrobione ciasto uformuj w kulę,

posmaruj delikatnie olejem roślinnym

i odstaw do podwojenia objetości

(u mnie około 70 minut).

 

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części.

Bułeczki formuj dowolnie

(gdyby ciasto okazało się zbyt kleiste,

nie podsypuj go mąką,

a nasmaruj ręce oliwą lub olejem),

ułoż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

 

Piekarnik nagrzej do 230 o C.

Wyrośnięte bułeczki spryskaj / posmaruj delikatnie olejem roślinnym

i wstaw je do piekarnika.

 

Spryskaj ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza,

lub wrzuć na jego dno 1/2 szklnki kostek lodu.

 

Piecz 10 minut,

zmniejsz temperaturę do 210 o C

i piecz jeszcze około15 -20 minut

- bułeczki tylko, leciutko sie zarumienią.

 

Po upieczeniu studź na kuchennej kratce,

bądź po prostu w blaszce w której się piekły.

 

 Bułeczki otrębowe

 

Bułeczki otrębowe

 

 

Bułeczki otrębowe

 

Bułeczki otrębowe

 

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka