Bułeczki drożdżowe ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Bułeczki drożdżowe ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Podpatrzone w dietetycznej kuchni .

Na weekendowe śniadanie rewelacyjne.

Myślę, że dla zapachu i smaku domowych bułeczek

warto poświecić dłuższą chwilkę:)

 

 

Składniki:


330 g mąki pszennej

60 g mąki żytniej

1/2 szklanki śmietany 12%

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki wody

25 g drożdży

1 i 1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

10 ml oliwy

30 g siemienia lnianego

30 g ziaren słonecznika

mleko do posmarowania bułek

 

Podgrzej mleko, dodaj cukier, drożdże i odstaw na około 10 minut,

aż się spienią.

W misce połącz:mąkę, sól, siemię, słonecznik, oliwę

oraz resztę płynnych składników i wyrób ciasto.

Gdy ciasto podwoi objętość (będzie to po około godzinie)

podziel je na około 8 równych części i formuj okrągłe bułeczki,

które ułóż w blasze na papierze do pieczenia.

Znów pozwól im trochę wyrosnąć i posmaruj mlekiem,

dodatkowo możesz posypać je po wierzchu ziarenkami.

 

Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka