Bułeczki cebulowe

Bułeczki cebulowe
Te bułeczki podejrzałam u Filozofii Smaku .

Są pyszne i można zjeść je "samotnie" jak i z dodatkami,
takimi jak : pasta z wędzonego pstrąga, czy też kotlet miesno - warzywny.






Składniki ( u mnie wyszło 17 bułeczek)
 

5 i 1/2-6 szklanek mąki pszennej

2 łyżeczki soli

pół szklanki letniego mleka

1,5 szklanki letniej wody

14 g suchych drożdży

3 łyżki roztopionego masła

łyżka cukru

4 duże cebule, obrane i posiekane w kostkę

(ja dałam 2 duże cebule)


żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek

 



 

W dużej misce połącz mąkę (5 i 1/2 szklanki), cukier i sól.
 
Drożdże wsyp do małej miseczki, zalej mlekiem, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodaj drożdże, masło, wodę i wyrób gładkie ciasto.
 
 W trakcie wyrabiania podsypuj je w razie potrzeby pozostałą połową szklanki mąki.
 
Pod koniec dodaj cebulę i wgnieć ją w ciasto. 
Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
 
Kiedy wyrośnie  formuj bułeczki (jeśli ciasto jest zbyt kleiste należy ręce wysmarować mąką).
Układaj je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do napuszenia na pół godziny.
 
Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Bułeczki można także naciąć ostrym nożem lub żyletką.
 
 Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 o C.
 
Studź na kratce.
 
 
Bułeczki cebulowe
Kuchnia, Kuchnia

3 komentarze

  • K

    Kasia

    Odpowiedź

    hmmm a gdyby zamiast pszennej dać taką z pełnego przemiału? w sensie staram się zdrowo gotować, a taka mąka chyba jest bardziej wartościowa...ale nie mam pojęcia czy wowczas bułeczki wyjda...?

  • K

    KobieceMysli

    Odpowiedź

    Kasiu wydaje mi się, że efekt nie będzie taki sam (kiedys próbowałam wszystko zamieniać na pełnoziarnistą i nigdy nic z tego nie wyszło), pewnie możesz cześciowo podmienić mąki ale szczerze mówiąc nie wiem jak jest tak w praktyce.

  • K

    Kasia

    Odpowiedź

    dzieki bogom! to z czystym sumieniem zrobie pszenne:D

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka